آمادگی لازم قبل از سونوگرافی

آمادگی لازم قبل از سونوگرافی

آمادگی لازم قبل از سونوگرافی

انواع سونوگرافی و آمادگی قبل از آنها
سونوگرافی یا اسکن امواج فراصوتی ، روشی است که از امواج صوتی با فرکانس بسیار بالا برای ایجاد تصویری از بخشی از قسمت داخلی بدن استفاده می‌نمایند.به منظور انجام سونوگرافی بهتر است از نکات قبل از هر سونوگرافی آگاهی کامل داشته باشید تا در بررسی‌های انجام شده دچار مشکل نشوید. به منظور اطمینان از مراحل سونوگرافی نیز می‌توانید قبل از مراجعه نکات ضروری را از مرکز سونوگرافی خود پرسیده تا با خیال آسوده برای سونوگرافی مراجعه نمایید.
بهتر است آخرین جواب سونوگرافی خود را به همراه داشته باشید.

 

انواع سونوگرافی و آمادگی‌ قبل از آنها

قبل از انجام سونوگرافی مثانه باید پر از آب باشد، زیرا مثانه پر همانند یک ذره‌بین عمل می‌کند و باعث می‌شود رحم و تخمدان‌ها به صورت شفاف در تصویر سونوگرافی ظاهر شوند. همچنین مثانه پر، گازهای روده را که مزاحم سونوگرافی هستند به بالا رانده و آن‌ها را از صحنه تصویربرداری دور می‌سازد. برای پر کردن مثانه مایعاتی مانند آب، چای و آبمیوه بنوشید. همین کار برای پر کردن مثانه کافی است و نیازی به استفاده از داروهای ادرارآور نیست. برای نوشیدن مایعات هرگز از نوشیدنی‌های گازدار استفاده نکنید زیرا گاز داخل معده مانع درست دیده شدن احشاء شکمی خواهد شد. برای مصرف مایعات طوری زمان‌بندی نمایید که در صورت معطلی در مرکز سونوگرافی دچار فشار مثانه و ناراحتی نشوید.

سونوگرافی خانم‌های باردار
در سونوگرافی از خانم‌های باردار تا هفته دوازدهم حاملگی، مثانه باید کاملاً پر باشد، ولی برای ماه‌های بالاتر نیازی به پر بودن مثانه نیست.

سونوگرافی واژینال
برای انجام سونوگرافی واژینال نیازی به پر بودن مثانه نیست و مثانه‌ی نیمه‌پر ‌کفایت می‌کند. در سونوگرافی از واژن اگر مثانه خیلی پر باشد در انجام سونوگرافی مزاحمت ایجاد می‌کند.
انجام سونوگرافی داخل واژن در ماه‌های پایین حاملگی مشکل‌زا نخواهد بود. اگر در مواردی قرار باشد سونوگرافی از روی شکم انجام گیرد و سپس سونوگرافی واژن انجام‌ شود، ابتدا با مثانه پر مراجعه نمایید. سپس پس از انجام سونوگرافی از روی شکم کمی از ادرار داخل مثانه تخلیه‌شده و سونوگرافی داخل واژن انجام می‌شود.

سونوگرافی شکم و کیسه صفرا
برای انجام سونوگرافی کیسه صفرا و شکم بهتر است از ۶ الی ۸ ساعت قبل ناشتا باشید. بعد از مصرف غذا به‌ویژه غذاهای چرب، صفرا از طریق کیسه صفرا و یا مجاری صفراوی به داخل روده‌ها وارد می‌شود. این کار منجر به هضم غذا می‌شود. اگر قبل از این سونوگرافی چند ساعت ناشتا باشید، این مواد صفرا تخلیه نشده و می‌توان با دقت بیشتری محتوای آن را بررسی نمود. در این حالت بررسی سنگ کلیه و ضایعه بسیار راحت‌تر تشخیص داده می‌شود.

قابل ذکر است که در صورت ناشتا بودن، گاز کمتری در داخل روده قرار می‌گیرد به همین علت سونوگرافی کلیه، کبد، طحال، لوزالمعده و … راحت‌تر انجام می‌شود.

سونوگرافی کلیه‌های کودکان
به‌طورکلی برای سونوگرافی کلیه های کودکان هیچ آماده‌سازی لازم نیست. با این حال، اگر خون در ادرار کودک مشاهده شود لازم است مثانه و یا قسمت پایین حالب بررسی شود (در اغلب موارد چنین بررسی در کنار ارزیابی کلیه‌ها لازم است). در این زمان لازم است که مثانه کودک شما پر باشد و نباید قبل از انجام معاینه، مثانه‌اش را خالی کند. مصرف آب بیش از حد خود هم ممکن است مشکل‌زا باشد و مانع تشخیص برخی از مشکلات گردد. لذا نوشیدن حداکثر یک لیوان آب کافی خواهد بود.

مصرف زیاد آب جهت پر کردن کامل مثانه معمولاً در بررسی احشا لگنی (مخصوصاً دختران) لازم است .
در مواردی که علاوه بر پر بودن مثانه لازم است ناشتا باشید، از نوشیدن مایعات چرب مانند شیر و دوغ پرهیز کنید؛ زیرا مایعات چرب باعث ترشح صفرا می‌شوند که مانع بررسی کیسه صفرا خواهد شد. برای ناشتا بودن لازم است حدود ۶ تا ۸ ساعت قبل از انجام سونوگرافی غذا میل نفرمایید (خوردن کمی نان و عسل مشکلی ندارد). بهتر است در وعده غذایی قبل از شروع دوره ناشتا بودن، از مصرف غذاهای نفاخ و سنگین پرهیز کنید. توجه داشته باشید در دوره‌ی ناشتا بودن مصرف داروهای بیمار به‌هیچ‌وجه نباید ترک شود.

آمادگی های سونوگرافی خاص

نوع سونوگرافی آمادگی لازم
سونوگرافی کلیه ها ، مثانه، مجاری ادرای و پروستات با مثانه پر
رحم و ضمائم و تخمدان ها با مثانه پر
بارداری (حاملگی) سه ماهه اول با مثانه پر (مایعات شیرین همراه داشته باشید)
بارداری و غربالگری اول و NT مثانه نیمه پر _ ناشتا نباشد
بارداری و بیوفیزیکال پروفایل

خوردن مایعات شیرین ( توجه:در صورت وجود دیابت بارداری، نباید مایعات شیرین مصرف شود)

کبد و کیسه صفرا و مجاری صفراوی و شکم ناشتایی 6 الی 8 ساعت
کالر داپلر عروق کلیوی و عروق شکمی ناشتایی 6 الی 8 ساعت

 

قبل از سونوگرافی چند لیوان اب بخوریم - برای سونوگرافی کبد چند ساعت باید ناشتا بود - برای سونوگرافی رحم و تخمدان باید ناشتا بود؟ - برای سونوگرافی شکم و لگن باید ناشتا بود - برای سونوگرافی کبد باید ناشتا بود - برای سونوگرافی کلیه باید ناشتا بود؟ - برای سونوگرافی رحم باید ناشتا بود  - قبل از سونوگرافی کبد چه بخوریم

نظر بدهید